The right fit

puzzle 3223874 1920

Inlägget är skrivet av Anastasia Ball, som fick diagnosen AST, nivå 1, vid 32 års ålder

Jag hade ett sommarjobb på en camping, när jag var kring 20 år gammal och pluggade catering. Jag fick göra allt från städning, till matlagning och servering och om kvällarna fick jag sköta krogen. Dagarna var långa, ofta väl över 12 timmar och jag bodde på stället i fem-sju dagar i sträck, vilket gjorde att jag hade ingen egen tid alls.

Anställningen tog slut väldigt plötsligt, en måndag efter ett stort helgevent. Den helgen sov jag i cirka 6 timmar per natt, och jobbade resten av tiden. På måndag morgon skickade mig min chef att göra mackor, och när hon kom för att kontrollera en kvart senare, blev hon arg och började skrika på mig. Enligt henne var jag långsam, lat och omotiverad, eftersom jag bara hade fixat sju mackor på en kvart.

Det min dåvarande chef omöjligt kunde ha vetat var att när jag var liten, fick jag alltid vänta till sist innan jag fick börja göra mina mackor. Att göra en macka var en process och jag blev mycket frustrerad om folk avbröt mig. Smöret skulle bredas perfekt, med jämn tjocklek, sedan skars pålägget i bitar och en invecklad mosaik byggdes för att se till att hela brödets yta täcktes. Mina mackor var perfekta! 

Först många år senare vågade jag prova att jobba igen. Jag hade börjat studera på universitetet och en nära vän, som jobbade som matematiklärare på en vuxenutbildning, bad mig att vikariera för honom en vecka. Den veckan visade sig att vara upplysande! Inte bara för att jag insåg att det var kul att undervisa, men också för att det visade sig att både mina kollegor och elever uppskattade hur noggrann och tålmodig jag var. Alla de egenskaper som ställde till det på det förra jobbet, visade sig att vara en riktig styrka på det nya jobbet!

Autism-pusselbiten har varit lite kontroversiell, men själv tycker jag om liknelsen! När man har autism, har man ofta en känsla av att inte passa in, man känner sig fel och trasig. Så försöker man förändra sig, eller åtminstone dölja hur felaktig man är. Som en pusselbit som kläms in på fel ställe, som nästan passar in, men ändå inte. Jag önskar att jag hade kommit på det tidigare; svaret visade sig vara att hitta rätt ställe, hellre än att försöka att förändra mig själv, för att passa in där jag inte hörde hemma. Jag är inte fel eller trasig, bara unik, och det går inte att klämma in mig var som helst!

The right fit av Anastasia Ball 33 år med AST 1 och ADHD

Bild: "The right fit" av Anastasia Ball

Skriv ut E-post

Kontakta oss

E-post:

info@attention-stockholm.se

Telefon:

08-410 885 60

Telefontid

Telefontiden har julledigt v52, v53 och v1. Välkommen att ringa 11/1 igen!

Vi svarar på frågor om medlemskap, vår verksamhet och om föreläsningar.

Ordinarie telefontid
Måndagar 12.30-14.30
(ej röd dag)


Postadress:

Attention Stockholm
c/o Kontor122
Folkungagatan 122, våning 4
116 30 Stockholm

Besöksadress:

Folkungagatan 122, våning 5, dörren till vänster

Organisationsnummer:

802438-7394

BankGiro:

227-5253

Vanliga frågor (FAQ)

Läs våra vanliga frågor och svar HÄR >>

Har du en fråga som inte står med där?
Mejla till oss på info@attention-stockholm.se


Frågor kring rättigheter eller stöd 

Vi erbjuder personlig rådgivning kring rättigheter och stöd via vår
medlemsrådgivning som samordnas av Attention Stockholms län.

Kontakta Attention Stockholms län för att boka tid HÄR >>


Frågor om medlemskap

Medlemsregistret hanteras av vårt riksförbund. Vill du fråga om medlemskap eller uppdatera dina uppgifter i ditt medlemskap så ta direkt kontakt med dem.

Kontakta Riksförbundet Attention rörande medlemskap HÄR >>

Medlemsverksamhet

För barn, ungdom och
ung vuxen >>

För vuxen med egen NPF >>

För närstående >>


Är du yrkesverksam?

Läs mer om vad vi kan erbjuda HÄR >>

Följ oss här

Hemsidan
Läs om vår verksamhet, anmäl dig till våra aktiviteter, se datum och detaljer för varje träff eller grupp, bli medlem och läs i vår blogg.

Facebook
Följ våra sidor (Attention Stockholm och Attention UNG) för att se när vi har nya träffar och föreläsningar. Få bra tips och intressanta länkar om NPF.

Bloggen
Läs inlägg med inifrånperspektiv skrivna av medlemmar i Attention Stockholm. Du hittar länken till bloggen uppe i huvudmenyn. Vill du bidra? Ta kontakt med oss!

Nyhetsbrev
Ett mejl om vad som är på gång i föreningen. Skickas till medlemmar samt de som anmält intresse via hemsidan.

Medlemsutskick
Ett mejl med aktuell info om vår verskamhet men även annat av medlemsintresse. Skickas utifrån kontaktuppgifter i medlemsregistret. 


Har du förslag på en annan kanal vi borde använda? Mejla till oss på info@attention-stockholm.se