
Projekt: Stöd i vardagen (avslutat)
Goda samtal blev projekt
Projektet Stöd i vardagen bedrevs från mars 2018 till november 2021 inom Attention Stockholm. Det övergripande syftet med projektet var att bidra till ökad självkännedom och mer meningsfulla relationer för personer med NPF.
Idén till projektet växte fram i några av de många goda samtal som förts i våra samtalsgrupper inom Attention Stockholm genom åren och en längtan efter att kunna nå ut bredare med den kunskap som delats i grupperna. Projektet har arbetat med tre spår – NPF och känslor, att få vardagen att fungera och att leda samtal.
Initiativtagare till projektet är Nicole Wolpher och Johan Bysell. De är båda samtalsterapeuter och har tillsammans lett samtalsgrupper i föreningen sedan 2010. Projektets drevs tillsammans med Elina Johansson som är verksamhetsledare i Attention Stockholm.
Projektet har arbetat med tre spår - NPF och känslor, att få vardagen att fungera och att leda samtal.
Om NPF och känslor
Enkät om känslor: “Det är svårt men inte omöjligt”
Undersökningen gjordes under projektets första år i december 2018 och vände sig till personer över 15 år med NPF. Syftet var bland annat att skapa en bättre bild av hur det är för personer med NPF att förhålla sig till sina känslor i vardagen. Det som personerna som besvarat enkäten upplever som mest utmanande är att förhålla sig till intensiteten i känslorna samt att lyckas kommunicera dem på ett sätt som gör att de upplever sig förstådda av personer runt om dem.

Hemsidan “Känslogrejen.se”
Ett återkommande tema i samtalsgrupperna i vår förening har rört utmaningar i relationer samt att hantera svåra känslor i vardagen. I syfte att möta behovet av att bättre kunna förstå, hantera och kommunicera olika känslor har vi tagit fram hemsidan känslogrejen.se, där ansatsen har varit att skapa lättillgängliga material som kan komma målgruppen till gagn.
Sidan består av 24 animerade filmer, övningar och vardagstips. Sidan är framtiden för unga och vuxna med NPF men kan med fördel användas av alla som är intresserade av att lära sig mer om känslor.
– Vi hoppas att sidan ska vara lite som en vän på vägen, såväl när livet är lättsamt eller mer svårt och tungt. Både för att lära sig saker om känslor, att få konkreta strategier att testa och helt enkelt för att lära känna sig själv bättre, säger projektledarna.
– Trots att känslor är något som de allra flesta med NPF kämpar med på olika sätt är det finns det överlag väldigt lite stöd att få kring detta. Vår förhoppning är att en känslogrejen.se kan bli ett steg på vägen mot att bättre förstå och kunna bli vän med sina känslor, säger Nicole.

Boken “Navigera genom stormarna – om känslor och npf”
Tidigt i projektet gjorde vi en webbenkät där vi ställde frågor till personer med NPF om deras upplevelser av känslor. I denna bok svarar 11 forskare och kliniker, bland andra Tony Attwood och Russell Barkley, på sådant som de som deltog i enkäten skrev att de skulle vilja veta mer om. I boken finns också röster från personer med NPF som delar med sig av sina erfarenheter och strategier relaterat till de olika kapitlens teman.
Boken inleds med ett antal kapitel om känslor generellt – att förstå, lyssna på, hantera och kommunicera sina känslor, och fokuserar sedan på specifika känslor såsom stress och återhämtning, skam och medkänsla. Boken kan läsas från pärm från pärm eller som fristående kapitel.

Om att få vardagen att fungera
Filmtips om att leda sig själv
Att leda sig själv är något som många med NPF kämpar med. Man kan tänka på det som att den operativa chefen i hjärnan är på ständig semester, så att sådant som att kunna prioritera, sätta igång eller planera blir svårare.
På känslogrejen.se finns 6 filmer om exekutiva funktioner som att komma igång, stoppa sig själv och att bli klar.

Klistermärken för stöd i vardagen
Ofta vet man precis vad man borde göra, men det svåra är att få sig själv att göra rätt saker i rätt tid. Det kan vara frustrerande, men du är långt ifrån ensam! Dessa klistermärken är till för att du ska kunna hjälpa dig själv i din vardag. Att komma igång, att sluta med något, att komma ihåg, men också att vara vänlig mot dig själv även när det inte går som du hade önskat.

Konstkalendern “52 veckor med goda vardagstips”
I Attention Stockholms ordinarie verksamhet har personer med NPF samlats regelbundet i många år och samtalat om olika utmaningar i livet – och delat tips och strategier. Inom ramen för projektet Stöd i vardagen har vi samlat dessa tips och valt ut 52 life-hacks som presenteras tillsammans med konst skapad av personer med NPF – se filmen nedan för en kort presentation!
Om att leda samtal
Filmtips till dig som ska leda samtal
Vi behöver alla olika förutsättningar för att ett samtal ska bli givande. Personer med NPF har ofta nedsatta exekutiva funktioner, och blir därför ofta hjälpta av sådant som stödjer dessa funktioner. Det kan handla om sådant som förutsägbarhet och överskådlighet, att bryta ned saker i mindre delar och göra dem synliga. På känslogrejen.se finns 6 filmer om att leda samtal med andra.

Boken “Perspektiv som gör skillnad – meningsskapande samtal i praktiken”
Den här boken handlar om att leda samtal och vänder sig till yrkesverksamma. Boken belyser både generella perspektiv på mänskliga möten och samtal och specifika erfarenheter av att möta människor med NPF.
Vi hoppas att boken ska kunna läsas av alla som är intresserade av bemötande och samtal. Boken är skriven tillsammans med Michael Hjerth som är psykolog och har egen erfarenhet av NPF.

Kontaktuppgifter:
Johan Bysell
[email protected]
Nicole Wolpher
[email protected]
Elina Johansson
[email protected]
Projektet finansierades av Arvsfonden och genomfördes i samarbete med Karolinska institutet, Norra Stockholms psykiatri, MIND, Föreningen SHEDO och Gothia kompetens.
