- 2021-09-13
- Posted by: Elina Johansson
- Category: Blogg

Attention Stockholm är en av brukarorganisationerna som ingår i ledningsgruppen för personligt ombud (PO), tillsammans med bland andra Socialförvaltningen, Stockholms stadsdelsförvaltningar, Region Stockholm, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Enligt PO:s årsrapport för 2020 uppmärksammas en rad brister i samhällets stödsystem. Brister som drabbar många med NPF och resulterar i att man inte får det stöd och den hjälp man behöver och har rätt till.
Personligt ombud är ett stöd som riktar sig till personer över 18 år med psykiska funktionsnedsättningar som har betydande och väsentliga svårigheter att utföra aktiviteter på olika livsområden. I Stockholms stad bedrivs personligt ombud i stadsdelsförvaltningarna och kommunal regi. I den ledningsgrupp Attention Stockholm ingår i samverkar olika instanser för att uppmärksamma och åtgärda systemfel – för att förbättra villkoren för målgruppen som får stöd via personligt ombud.
Enligt PO:s årsrapport för 2020 framgår att de vanligaste anledningarna till att man kontaktar personligt ombud är stöd i myndighetskontakter och stöd i frågor som rör ekonomin. Stöd med struktur i vardagen är också en vanlig kontaktorsak.
Uppmärksammade brister 2020
I rapporten presenteras en rad brister i samhällets vård- och omsorgssystem. Bristerna rapporteras till Länsstyrelsen årligen, samt två gånger per år till ledningsgrupperna.
Här är ett urval av de brister som uppmärksammats:
- Klienterna upplever att de inte alltid får individanpassad information gällande deras ärende och vem som är deras handläggare.
- Svårigheter att nå handläggare, otydliga beslut och oklarheter kring ansvarsfördelning.
- Hög omsättning av personal inom alla myndigheterna. Detta kan generera en minskad tillit till myndigheter. Klienterna tvingas upprepa sina behov och det saknas kontinuitet i ärenden. Det blir en otrygghet för klienten med hög personalomsättning samt många personer inblandade i ärendet.
- Brister i samordning och planering av samordnad individuell plan (SIP). Klienterna får bristfällig information om vad mötena ska syfta till och upprättade planer följs inte upp.
- Det saknas kunskap om målgruppen – även inom psykiatrin.
- Boendestödet är inte alltid anpassat och bedöms ofta efter diagnos och inte utefter den enskildes faktiska behov.
- Långa väntetider till vården. Både till olika former av terapier/behandlingar och till läkare för att få läkarintyg för sjukskrivning. Det förefaller sig vara läkarbrist på flera mottagningar och personalomsättningen är stor. Sjukskrivningsansvar mellan psykiatri och primärvård (vårdcentral) är oklart och samordning när man har kontakt med flera vårdgivare saknas.
Vi hoppas att aktualiseringen av dessa brister skyndar på en förändring. I rapporten framgår det att den områdeskontoren redovisat vilka åtgärder som gjorts utifrån de identifierade bristerna. I en del fal har inga åtgärder kunnat rapporteras. Från söderort rapporteras att de personliga ombuden har träffat de professionella inom stadsdelsförvaltningarna för att tydliggöra innebörden av funktionsnedsättningar för målgruppen samt förbättra bemötandet.
Ta del av rapporten i sin helhet här:
https://insynsverige.se/documentHandler.ashx?did=2006635
Text: Elina Johansson, verksamhetsledare Attention Stockholm