Internationella suicidpreventiva dagen

Idag, den 10 september, är det internationella suicidpreventiva dagen, lanserad av WHO med syfte att lyfta arbetet med att förebygga självmord. Det är en viktig dag särskilt för oss som berörs av NPF, eftersom NPF kan innebära en förhöjd suicidrisk. 

Var femte kvinna med autism och adhd försöker någon gång under sitt liv begå självmord

Enligt en studie från 2019 gjord vid Karolinska Institutet innebär autism en ökad risk både för självmordsförsök och självmord. Högst risk för självmordsbeteenden har kvinnor med autism, utan intellektuell funktionsnedsättning och som också har adhd. Enligt studien hade var femte kvinna med både autism och adhd någon gång under sitt liv försökt begå självmord. 

Läs mer om studien här >>

Läs studien i sin helhet här >>

Falling apart

"Falling apart" av Linnea Fors - konst från Attention Stockholms projekt Vardagskonst

Enligt en studie från University of Toronto framkommer det att kvinnor med adhd har ökad risk för olika hälsoproblem, särskilt psykisk ohälsa. 

"Förekomsten av psykisk ohälsa bland kvinnor med adhd är oroväckande hög, där 46 procent allvarligt har övervägt självmord, 36 procent har generaliserat ångestsyndrom, 31 procent har egentlig depression, och 39 procent har någon gång under sitt liv missbruksproblem" säger Dr Esme Fuller-Thomson, vid fakulteten för socialt arbete och chef för Institutet för Life Course & Aging i ett pressmeddelande.

SpecialNest publicerade en artikel om detta 2016. Du kan läsa den här >> 

Samhällets misslyckanden kostar liv

Tidigare i år publicerade Sven Bölte, professor i barn- och ungdomspsykiatrisk vetenskap vid Karolinska institutet och föreståndare för Center of Neurodevelopmental Disorders (KIND), den debattartikel där han belyste samhällets misslyckanden för personer med NPF. Bland annat skriver han såhär:

"Det vi ser är att många ungdomar som tar sig igenom gymnasiet försvinner från kartan under ett antal år innan de som unga vuxna återkommer med depression, ångestsyndrom och annan mental ohälsa. När individer med NPF kommer ut i vuxenlivet försämras ofta möjligheterna att få stöd och anpassning. Det finns få arbetsgivare som vill ge personer med NPF möjligheten att visa sina förmågor. Många arbeten är helt avstängda för personer med autism och adhd, såsom polisyrket, brandkåren, och armén, vilket är ren diskriminering. En del utmaningar kan minska med ökad mognad och inlärning av kompensationsstrategier, men det finns också andra grupper där problemen och utanförskapet riskerar att förvärras genom livet.

Det ultimata måttet på samhällets misslyckande är att den förväntade livslängden för individer med exempelvis autismspektrumtillstånd är 16 år kortare än för den övriga befolkningen. En starkt bidragande orsak är den relativt höga förekomsten av självmord."

Läs debattartikeln här >> 

Går det framåt?

Vi vet inte om det går framåt. Men det finns små hoppfulla ljusglimtar. En sådan är psykiatriambulansen (psykiatrisk akutmobilitet - PAM) som blev en del av Stockholms akutpsykiatri 2015 och som i år fick Mobila vårdens pris. Psykiatriambulansen åker till personer som mår akut psykiskt dåligt och där det ofta finns risk för suicid. 

Läs mer om psykiatriambulansen, PAM, här >>

Läs mer om när psykiatriambulansen fick Mobila vårdens pris 2019 här >>

Uppmärksamma Suicidpreventiva dagen med ljusmanifestation

Föreningen Suicide Zero anordnar en ljusmanifestation 10 september kl 19-20.30 på Mariatorget. Omkring 1500 ljus kommer tändas för alla de som inte längre är med oss. Alla är välkomna att delta i manifestationen!

Läs mer här >>

candle 335965 960 720

Mår du dåligt?

Har du tankar på att ta ditt liv? Det finns hjälp att få. Prata med någon! Du är inte ensam. Här är några instanser du kan kontakta och du kan vara helt anonym. 

 

Elina kopia

Texten är skriven av Elina Johansson - verksamhetsledare Attention Stockholm

Skriv ut E-post

Kontakta oss

E-post:

info@attention-stockholm.se

Telefon:

08-410 885 60

Telefontid

Telefontiden har julledigt v52, v53 och v1. Välkommen att ringa 11/1 igen!

Vi svarar på frågor om medlemskap, vår verksamhet och om föreläsningar.

Ordinarie telefontid
Måndagar 12.30-14.30
(ej röd dag)


Postadress:

Attention Stockholm
c/o Kontor122
Folkungagatan 122, våning 4
116 30 Stockholm

Besöksadress:

Folkungagatan 122, våning 5, dörren till vänster

Organisationsnummer:

802438-7394

BankGiro:

227-5253

Vanliga frågor (FAQ)

Läs våra vanliga frågor och svar HÄR >>

Har du en fråga som inte står med där?
Mejla till oss på info@attention-stockholm.se


Frågor kring rättigheter eller stöd 

Vi erbjuder personlig rådgivning kring rättigheter och stöd via vår
medlemsrådgivning som samordnas av Attention Stockholms län.

Kontakta Attention Stockholms län för att boka tid HÄR >>


Frågor om medlemskap

Medlemsregistret hanteras av vårt riksförbund. Vill du fråga om medlemskap eller uppdatera dina uppgifter i ditt medlemskap så ta direkt kontakt med dem.

Kontakta Riksförbundet Attention rörande medlemskap HÄR >>

Medlemsverksamhet

För barn, ungdom och
ung vuxen >>

För vuxen med egen NPF >>

För närstående >>


Är du yrkesverksam?

Läs mer om vad vi kan erbjuda HÄR >>

Följ oss här

Hemsidan
Läs om vår verksamhet, anmäl dig till våra aktiviteter, se datum och detaljer för varje träff eller grupp, bli medlem och läs i vår blogg.

Facebook
Följ våra sidor (Attention Stockholm och Attention UNG) för att se när vi har nya träffar och föreläsningar. Få bra tips och intressanta länkar om NPF.

Bloggen
Läs inlägg med inifrånperspektiv skrivna av medlemmar i Attention Stockholm. Du hittar länken till bloggen uppe i huvudmenyn. Vill du bidra? Ta kontakt med oss!

Nyhetsbrev
Ett mejl om vad som är på gång i föreningen. Skickas till medlemmar samt de som anmält intresse via hemsidan.

Medlemsutskick
Ett mejl med aktuell info om vår verskamhet men även annat av medlemsintresse. Skickas utifrån kontaktuppgifter i medlemsregistret. 


Har du förslag på en annan kanal vi borde använda? Mejla till oss på info@attention-stockholm.se