• Hem
  • Blogg
  • En diagnos kastad i ansiktet: Om att lämnas ensam med förvirring och ångest efter en utredning

En diagnos kastad i ansiktet: Om att lämnas ensam med förvirring och ångest efter en utredning

Inlägget är skrivet av Anna Nyström - bloggare hos Attention Stockholm. Läs mer om Anna här >>

Som jag berättade i ett tidigare blogginlägg, så var det väldigt ångestfyllt och jobbigt för mig att göra en neuropsykiatrisk utredning och få aspergerdiagnos. Förutom att utredningen gjordes på ett dåligt och slarvigt sätt, så presenterades resultatet av den ganska respektlöst genom att papprena skickades hem till mig – efter att de bara kort gått igenom utredningen med mig muntligt. Jag kände inte igen mig i det de hade skrivit om mig, kände att de inte förstått mig, och fick en chock som var svår att hantera.

Något annat som jag är missnöjd och besviken över är att jag inte fick någon bra hjälp eller stöd efter diagnosticeringen. Det verkar vara lätt för psykiatrin att genomföra en utredning, skriva sina papper, och sedan lämna en och tro att allt är frid och fröjd. Jag hamnade istället i ett stort kaos efter att ha fått diagnosen. Jag kände mig ensam och minst sagt förvirrad. Och hundra andra känslor samtidigt. Man kan beskriva det som att jag fick diagnosen kastad i ansiktet! Jag skulle nu själv veta vilken hjälp jag skulle skaffa för att lära mig att leva med diagnosen och hantera svårigheterna som följer med den.

 mental health 1420801 960 720

Det jag hade behövt var massor av stöd för att bygga upp mig själv igen och att ta mig vidare i livet. Att någon hade kunnat förstå mig och vad för sorts hjälp jag behövde.  Stöd i att återskapa identitet och självkänsla. Sådant som är så viktigt för att kunna må bra och leva ett meningsfullt liv. Eller så hade det räckt med lite medmänsklighet och omtanke från någon i psykiatrin.

Den här dikten som jag har skrivit illustrerar mina känslor och tankar efter utredningen. Känslor och tankar som finns kvar än idag.

----

100 procent

Jag ser alltid mig själv

och mina egenskaper

som något som måste förändras

förbättras

optimeras

jag måste vara 100 procent

annars är jag inte värd någonting

jag är så van att bara se mina fel

diagnosmanualer

symtom

de har också bara sett mina fel

så jag har inte kunnat se mig

som den person jag är

bakom deras definitioner

 

Det tog många, många år för mig att få bra hjälp. Jag har blivit bollad med psykiatrin och habiliteringen (hab), vilket gjorde att till slut knappt orkade ha kontakt med något av ställena. På hab frågade de mig om ett problembeteende jag har är tvång eller så kallade tvingande ritualer. Om det var tvång var det psykiatrins ansvar att hjälpa mig, men om det var tvingande ritualer så kunde jag kanske få hjälp på habiliteringen. Jag blev så förvånad av frågan att jag inte kom på något att säga. Jag trodde att det var de som är experter som skulle ha svaret på den frågan!

På en psykiatrisk avdelning utredde de mig i flera månader för att komma fram till att det nog skulle vara bra för mig att gå till habiliteringen. Hab har dock inga läkare, vilket gör det omöjligt att ha alla sina vård- och behandlingskontakter där. Istället för den här röran hade jag önskat samarbete mellan dessa två instanser. Det är många som har både en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning/funktionsvariation OCH en eller flera psykiatriska diagnoser. Bollandet hit och dit borde ersättas med en smidigare lösning!

Det verkar som att de som jobbar i psykiatrin tror att bara man får en diagnos så blir allt bra. Att diagnosticeringen i sig gör att man mår bättre. Så är det inte, i alla fall var det inte så för mig. Får man ingen hjälp att förstå eller acceptera sig själv, så känns det meningslöst att ha kämpat sig igenom en lång utredning! Den ångesten beskriver jag i min dikt nedan.

----

Färdigdiagnostiserad

Tankar utan struktur

Panik som inte får existera längre

eftersom den tiden ska vara förbi

eftersom jag är färdigutredd

Färdigdiagnostiserad

förväntas kunna leva

 

Jag har tagit de här upplevelserna väldigt personligt. Jag har analyserat sönder och sökt fel hos mig själv till varför jag har blivit dåligt behandlad och inte fått den hjälp jag har rätt till. Idag kan jag se att allt det här jag har beskrivit inte är mitt fel. Jag har bara varit den jag är med både tillgångar och brister, och försökt överleva i en kaotisk och ofta oförstående omvärld.

 

 

Fler blogginlägg av Anna:

Panikångest: förstörda tonår och skräcken över att inte förstå vad som händer med kroppen

Att förlora sin identitet och tvingas hitta en ny väg

Det som har varit bra i psykiatrin och som hjälpt mig framåt på min nya väg

Kampen mot psykiatrin: Att överleva läkarbesök

Anna bloggar om psykisk ohälsa och sin väg mot att må bättre

 

Skriv ut E-post

Kontakta oss

E-post:

info@attention-stockholm.se

Telefon:

08-410 885 60

Telefontid

Vi svarar på frågor om medlemskap, vår verksamhet och om föreläsningar.

Ordinarie telefontid
Måndagar 12.30-14.30
(ej röd dag)


Postadress:

Attention Stockholm
c/o Kontor122
Folkungagatan 122, våning 4
116 30 Stockholm

Besöksadress:

Folkungagatan 122, våning 5, dörren till vänster

Organisationsnummer:

802438-7394

BankGiro:

227-5253

Vanliga frågor (FAQ)

Läs våra vanliga frågor och svar HÄR >>

Har du en fråga som inte står med där?
Mejla till oss på info@attention-stockholm.se


Frågor kring rättigheter eller stöd 

Vi erbjuder personlig rådgivning kring rättigheter och stöd via vår
medlemsrådgivning som samordnas av Attention Stockholms län.

Kontakta Attention Stockholms län för att boka tid HÄR >>


Frågor om medlemskap

Medlemsregistret hanteras av vårt riksförbund. Vill du fråga om medlemskap eller uppdatera dina uppgifter i ditt medlemskap så ta direkt kontakt med dem.

Kontakta Riksförbundet Attention rörande medlemskap HÄR >>

Medlemsverksamhet

För barn, ungdom och
ung vuxen >>

För vuxen med egen NPF >>

För närstående >>


Är du yrkesverksam?

Läs mer om vad vi kan erbjuda HÄR >>

Följ oss här

Hemsidan
Läs om vår verksamhet, anmäl dig till våra aktiviteter, se datum och detaljer för varje träff eller grupp, bli medlem och läs i vår blogg.

Facebook
Följ våra sidor (Attention Stockholm och Attention UNG) för att se när vi har nya träffar och föreläsningar. Få bra tips och intressanta länkar om NPF.

Bloggen
Läs inlägg med inifrånperspektiv skrivna av medlemmar i Attention Stockholm. Du hittar länken till bloggen uppe i huvudmenyn. Vill du bidra? Ta kontakt med oss!

Nyhetsbrev
Ett mejl om vad som är på gång i föreningen. Skickas till medlemmar samt de som anmält intresse via hemsidan.

Medlemsutskick
Ett mejl med aktuell info om vår verskamhet men även annat av medlemsintresse. Skickas utifrån kontaktuppgifter i medlemsregistret. 


Har du förslag på en annan kanal vi borde använda? Mejla till oss på info@attention-stockholm.se