• Hem
 • Nyhetsblogg
 • Animerade tips, känsloguide och handledningsmaterial för samtalsgrupper

Animerade tips, känsloguide och handledningsmaterial för samtalsgrupper

Under våren har det nya projektet Stöd i vardagen startats upp inom Attention Stockholm. Det övergripande syftet med projektet är att bidra till ökad självkännedom och mer meningsfulla relationer för personer med NPF. Idén till projektet växte fram i några av de många goda samtal som förts i våra samtalsgrupper inom Attention Stockholm genom åren och en längtan efter att kunna nå ut bredare med den kunskap som delats i grupperna.

 

Initiativtagare till projektet är Nicole Wolpher och Johan Bysell. De är båda samtalsterapeuter och har tillsammans lett samtalsgrupper i föreningen sedan 2010. Projektets leds tillsammans med Elina Johansson som är verksamhetsledare i Attention Stockholm.

 

Animerade filmer
Vi kommer att samla in och ta tillvara några av alla de berättelser, erfarenheter och goda vardagstips som delas i grupperna. Tipsen som vi samlar in ska avpersonifieras och bland annat presenteras genom korta animerade filmer som fritt görs tillgängliga över nätet.

 

-Eftersom vi i våra samtalsgrupper kompletterat samtalen med att teckna bilder föddes en idé om att göra animerad film. Vi hoppas och tror att det kommer vara en uppmärksamhetslockande kommunikationsform som passar vår målgrupp och kan få bra spridning på nätet, säger Johan.

 

Känsloguide

Ett återkommande tema i samtalsgrupperna har rört utmaningar i relationer samt att hantera svåra känslor i vardagen. I syfte att möta behovet av att bättre kunna förstå, hantera och kommunicera olika känslor kommer vi att ta fram en känsloguide. Denna kommer bland annat innehålla en psykoedukativ del med beskrivande animationer, delar med strategier som varit till nytta för andra och olika övningar.

 

-Trots att känslor är något som de allra flesta med NPF kämpar med på olika sätt är det finns det överlag väldigt lite stöd att få kring detta. Vår förhoppning är att en sådan känsloguide kan bli ett steg på vägen mot att bättre förstå och kunna bli vän med sina känslor, säger Nicole.

 

Handledningsmaterial
Inom projektet kommer det även att skapas ett handledningsmaterial för yrkesverksamma och ideellt engagerade som håller samtalsgrupper för personer med NPF. Materialet kommer att baseras på sju års praktiska erfarenheter av att ha lett samtalsgrupper i Attention samt erfarenheter vi får under projektets gång. Vi kommer också samla in synpunkter från deltagare om deras upplevelser av att delta i samtalsgrupper och vad som är viktigt för dem när det gäller ledarskap och upplägg för en samtalsgrupp.  

 

Attention Stockholms verksamhet

- Vi har redan nu skapat en struktur för hur våra gruppledare ska samla på goda vardagstips och strategier som delas vid våra olika samtalsträffar och kommer synliggöra tipsen för de som besöker vår verksamhet. Längre fram planerar vi att bjuda in medlemmarna till olika workshops där vi särskilt fokuserar på att samla tips från medlemmars erfarenheter av vad som fungerar i deras vardag och tillsammans skapa innehåll till materialen i projektet, säger Elina.

 

Vill du bidra till projektet?

Vi kommer under hösten skicka ut en enkät till våra medlemmar med mer specifika frågor för att samla in erfarenheter. Håll gärna utkik på vår Facebook (sök på Attention Stockholm) och hemsida (www.attention-stockholm.se). Om du har erfarenheter av vad som varit till hjälp för att förstå, hantera eller kommunicera starka känslor, eller om du har goda vardagstips du vill dela med dig av, så är du varmt välkommen att höra av dig till oss!

 

Här är en kort animerad film som beskriver projektet: https://www.youtube.com/watch?v=wFUI2_SEJPg

 

Projektet finansieras av Arvsfonden och pågår i tre år. Det genomförs i samarbete med Karolinska institutet, Norra stockholms psykiatri, MIND och Gothia fortbildning.

 

Kontaktuppgifter:    

johan@attention-stockholm.se                                  

nicole@attention-stockholm.se

elina@attention-stockholm.se

 

stodivardagen attention sthlm 

Skriv ut E-post

Kontakta oss

Telefon:
08-410 885 60

Telefontid:

Måndagar (ej röd dag) 12.30 - 14.30

OBS! v51 - v1 gör vi juluppehåll i telefontiden. Öppet från v2 som vanligt igen.

Vi svarar på frågor om vår verksamhet och om föreläsningar.

Attention Stockholm

Wennerbergsgatan 1, 1 tr ned
112 58 Stockholm

E-post:
info@attention-stockholm.se

Organisationsnummer:
802438-7394

BankGiro:
227-5253

Frågor kring rättigheter eller stöd 

Rådgivning kring rättigheter och stöd hänvisas till medlemsrådgivningen. För att boka medlemsrådgivning, kontakta Attention Stockholms län.

Kontakta Attention Stockholms län här >>


 

Frågor om medlemskap

Kontakta riksförbundet Attention här >>

Våra verksamheter

Barn, ungdom och ung vuxen

Vuxen med egen NPF

Närstående

Är du yrkesverksam?

Läs mer HÄR

Har du frågor?

Läs vanliga frågor och svar HÄR eller kontakta oss genom att skicka e-post till info@attention-stockholm.se

Lokalföreningar i Stockholmsområdet

 • Attention Stockholms län
 • Attention Haninge-Tyresö
 • Attention Huddinge-Botkyrka-Salem
 • Attention Nacka/Värmdö
 • Attention Nynäshamn
 • Attention Roslagen
 • Attention Sollentuna
 • Attention Stockholm
 • Attention Sigtuna
 • Attention Södertälje/Nykvarn
 • Attention Globen med omnejd
 • Attention Järfälla/Upplands Bro
 • Attention Solna-Sundbyberg
 • Attention Täby med omnejd