Åh, har du också ADHD?

Frågan som jag lättsamt skämtade bort vid första mötet av min kompis nya kille, men som satt kvar och grodde i mig i flera veckor.

En fråga som kom att förändra mitt liv, hur cheesy det än låter. Jag heter Jessica Alsterblad och jag var 19 år gammal när jag en dag ringde upp min vårdcentral för att säga ”Hej, jag tror att jag har ADHD”.

Det tog mig ett bra tag innan jag faktiskt vågade ta steget att söka hjälp. Just på grund av att det finns en tabu kring alla typer av bokstavskombinationer egentligen. Jag blev till och med nekad en utredning först med förklaringen ”hon klarar sig för bra i vardagen” då jag under den perioden gick mitt sista år på gymnasiet, bodde själv och hade 3 jobb vid sidan av skolan. Men det var ju också just därför jag behövde hjälp, för jag kunde inte slappna av. Jag hade konstant andan i halsen och den berömda väggen låg alltid inom räckhåll. Jag var så skoltrött så jag övervägde att hoppa av minst 5 gånger under det sista året, och jag jobbade helst 5-6 kvällar i veckan trots skolan och min lägenhet var en konstant röra. Att göra något så enkelt som att diska kändes som en mental spärr (och gör än idag!).

question 1301144 1920

Så när jag fick påbörja min utredning började även min resa med att förstå mig själv, och varför jag faktiskt ”var som jag var”. Jag hade levt i 19 år med tron om att jag hade en ungefärlig bild av mig själv, men helt plötsligt hade jag ingen aning om vem jag faktiskt var egentligen. Utredningen var otroligt krävande psykiskt, det ska jag inte sticka under stol med. Men samtidigt så började jag förstå att jag  inte var “dum i huvudet” som jag själv och andra människor under min uppväxt intalat mig. När jag väl förstod att det var ADHD jag hade, så kändes det som en enorm lättnad. För nu kunde jag börja analysera mig själv, förstå varför jag reagerar annorlunda än andra och på så sätt kunde jag hitta mina egna hjälpmedel till vad som fungerar för just mig. Men framförallt så var jag lättad över att jag inte var ensam.

 

Så idag försöker jag se min ADHD som min superkraft, som en extra drivkraft inom mig som får mig att kämpa lite hårdare och gå lite längre. Jag försöker omvandla min rastlöshet till produktivitet. Men med det sagt så säger jag inte att det är enkelt. Jag kämpar varje dag med mina egna demoner och prestationsångest, eller bara något så enkelt som att sitta still. För i grund och botten så är det ju faktiskt en funktionsnedsättning som det så fint heter.

Skriv ut E-post

Kontakta oss

Telefon:
08-410 885 60

Telefontid:

Måndagar (ej röd dag) 12.30 - 14.30

OBS! v51 - v1 gör vi juluppehåll i telefontiden. Öppet från v2 som vanligt igen.

Vi svarar på frågor om vår verksamhet och om föreläsningar.

Attention Stockholm

Wennerbergsgatan 1, 1 tr ned
112 58 Stockholm

E-post:
info@attention-stockholm.se

Organisationsnummer:
802438-7394

BankGiro:
227-5253

Frågor kring rättigheter eller stöd 

Rådgivning kring rättigheter och stöd hänvisas till medlemsrådgivningen. För att boka medlemsrådgivning, kontakta Attention Stockholms län.

Kontakta Attention Stockholms län här >>


 

Frågor om medlemskap

Kontakta riksförbundet Attention här >>

Våra verksamheter

Barn, ungdom och ung vuxen

Vuxen med egen NPF

Närstående

Är du yrkesverksam?

Läs mer HÄR

Har du frågor?

Läs vanliga frågor och svar HÄR eller kontakta oss genom att skicka e-post till info@attention-stockholm.se

Lokalföreningar i Stockholmsområdet

 • Attention Stockholms län
 • Attention Haninge-Tyresö
 • Attention Huddinge-Botkyrka-Salem
 • Attention Nacka/Värmdö
 • Attention Nynäshamn
 • Attention Roslagen
 • Attention Sollentuna
 • Attention Stockholm
 • Attention Sigtuna
 • Attention Södertälje/Nykvarn
 • Attention Globen med omnejd
 • Attention Järfälla/Upplands Bro
 • Attention Solna-Sundbyberg
 • Attention Täby med omnejd