Om normalitet

Jag får ofta frågan ”kan personer med autism leva att normalt liv”. 

”Mu” är ett koncept från zen-buddhismen, som betyder, bland annat, ”frågan är fel”. Det är så jag känner om denna fråga. 

När jag var fem år gammal, så hade jag en stresshanteringsmetod. Jag vankade fram och tillbaks, och mumlade för mig själv. Min pappa förbjöd mig att vanka, utan att reflektera över om det var oartigt eller obehagligt för andra, eller om det hade en positiv verkan för mig, enbart för att han upplevde det som konstigt. 

Några år senare förklarade min lågstadielärare att ”Jakob sorterar sina intryck”. Hon sa att jag vankade fram och tillbaks – ”sorterade” – när syn och hörselintryck blev för mycket för mig, och vankandet var ett sätt att hantera det så att jag kunde slappna av. Någonting jag hade saknat efter min pappa förbjöd det. 

Det finns en del sätt att kommunicera på som är helt automatiskt för neurotypiker, men är svårt för personer med autism, som ögonkontakt, ansiktsspråk, kroppsspråk och sättet som neurotypiker pratar på. Jag kan medvetet välja att fokusera på dessa saker; Jag kan tvinga mig själv att se folk i ögonen, medvetet notera andras kroppsspråk och komma ihåg vad sådant kroppsspråk vanligtvis betyder, jag kan medvetet pausa innan jag svarar på det folk säger och fråga mig själv om det de sa och det de menade var olika saker. 

Men att på detta sätt kompensera, att se folk i ögonen trots mitt eget obehag, att göra medvetet vad neurotypiker gör automatiskt, är något som tar stor energi, och är svårare desto tröttare jag är. 

Att vara ”normal” har en kostnad. Det kan ta upp en persons energi och ork, och orsaka stor stress. 

Jag har observerat att personer med autism kan ha karriär, och bli kända som ledande inom sitt yrke. Personer med autism kan vara en tillgång till sitt samhälle, ge blod, arbeta på självmordslinjer och vara duktiga och uppmärksamma lärare. Personer med autism kan vara väldigt aktiva och nöjda socialt, med många vänner och sexuella partner. Och ja, personer med autism kan verka ”normala”, genom att medvetet kompensera för det som för neurotypiker kommer naturligt. 

Sagt i andra ord, så har jag observerat att personer med autism kan nå ett liv de själva är nöjda med. Men ett lyckligt liv och ett ”normalt” liv är inte alltid samma sak, och för många människor finns det något annat som är viktigare att uppnå än normalitet.


/Jakob

Skriv ut E-post

Kontakta oss

Telefon:
08-410 885 60

Telefontid:

Måndagar (ej röd dag) 12.30 - 14.30

OBS! v51 - v1 gör vi juluppehåll i telefontiden. Öppet från v2 som vanligt igen.

Vi svarar på frågor om vår verksamhet och om föreläsningar.

Attention Stockholm

Wennerbergsgatan 1, 1 tr ned
112 58 Stockholm

E-post:
info@attention-stockholm.se

Organisationsnummer:
802438-7394

BankGiro:
227-5253

Frågor kring rättigheter eller stöd 

Rådgivning kring rättigheter och stöd hänvisas till medlemsrådgivningen. För att boka medlemsrådgivning, kontakta Attention Stockholms län.

Kontakta Attention Stockholms län här >>


 

Frågor om medlemskap

Kontakta riksförbundet Attention här >>

Våra verksamheter

Barn, ungdom och ung vuxen

Vuxen med egen NPF

Närstående

Är du yrkesverksam?

Läs mer HÄR

Har du frågor?

Läs vanliga frågor och svar HÄR eller kontakta oss genom att skicka e-post till info@attention-stockholm.se

Lokalföreningar i Stockholmsområdet

 • Attention Stockholms län
 • Attention Haninge-Tyresö
 • Attention Huddinge-Botkyrka-Salem
 • Attention Nacka/Värmdö
 • Attention Nynäshamn
 • Attention Roslagen
 • Attention Sollentuna
 • Attention Stockholm
 • Attention Sigtuna
 • Attention Södertälje/Nykvarn
 • Attention Globen med omnejd
 • Attention Järfälla/Upplands Bro
 • Attention Solna-Sundbyberg
 • Attention Täby med omnejd