Om normalitet

Jag får ofta frågan ”kan personer med autism leva att normalt liv”. 

”Mu” är ett koncept från zen-buddhismen, som betyder, bland annat, ”frågan är fel”. Det är så jag känner om denna fråga. 

När jag var fem år gammal, så hade jag en stresshanteringsmetod. Jag vankade fram och tillbaks, och mumlade för mig själv. Min pappa förbjöd mig att vanka, utan att reflektera över om det var oartigt eller obehagligt för andra, eller om det hade en positiv verkan för mig, enbart för att han upplevde det som konstigt. 

Några år senare förklarade min lågstadielärare att ”Jakob sorterar sina intryck”. Hon sa att jag vankade fram och tillbaks – ”sorterade” – när syn och hörselintryck blev för mycket för mig, och vankandet var ett sätt att hantera det så att jag kunde slappna av. Någonting jag hade saknat efter min pappa förbjöd det. 

Det finns en del sätt att kommunicera på som är helt automatiskt för neurotypiker, men är svårt för personer med autism, som ögonkontakt, ansiktsspråk, kroppsspråk och sättet som neurotypiker pratar på. Jag kan medvetet välja att fokusera på dessa saker; Jag kan tvinga mig själv att se folk i ögonen, medvetet notera andras kroppsspråk och komma ihåg vad sådant kroppsspråk vanligtvis betyder, jag kan medvetet pausa innan jag svarar på det folk säger och fråga mig själv om det de sa och det de menade var olika saker. 

Men att på detta sätt kompensera, att se folk i ögonen trots mitt eget obehag, att göra medvetet vad neurotypiker gör automatiskt, är något som tar stor energi, och är svårare desto tröttare jag är. 

Att vara ”normal” har en kostnad. Det kan ta upp en persons energi och ork, och orsaka stor stress. 

Jag har observerat att personer med autism kan ha karriär, och bli kända som ledande inom sitt yrke. Personer med autism kan vara en tillgång till sitt samhälle, ge blod, arbeta på självmordslinjer och vara duktiga och uppmärksamma lärare. Personer med autism kan vara väldigt aktiva och nöjda socialt, med många vänner och sexuella partner. Och ja, personer med autism kan verka ”normala”, genom att medvetet kompensera för det som för neurotypiker kommer naturligt. 

Sagt i andra ord, så har jag observerat att personer med autism kan nå ett liv de själva är nöjda med. Men ett lyckligt liv och ett ”normalt” liv är inte alltid samma sak, och för många människor finns det något annat som är viktigare att uppnå än normalitet.


/Jakob

Skriv ut Email

Kontakta oss

Telefon:
08-410 885 60

Telefontid:
Måndagar 12.30-14.30  
(ej röd dag)

Vi svarar på frågor om vår verksamhet och om föreläsningar.


Post- och besöksadress:
Attention Stockholm
Wennerbergsgatan 1, 1 tr ned
112 58 Stockholm

Från slutet av maj har vi träffar i både vår nya och gamla lokal. Adress till nya lokalen:
Folkungagatan 122, våning 5
116 30 Stockholm

E-post:
info@attention-stockholm.se

Organisationsnummer:
802438-7394

BankGiro:
227-5253

Vanliga frågor (FAQ)

Läs våra vanliga frågor och svar HÄR >>

Har du en fråga som inte står med där?
Mejla till oss på info@attention-stockholm.se


Frågor kring rättigheter eller stöd 

Vi erbjuder personlig rådgivning kring rättigheter och stöd via vår
medlemsrådgivning som samordnas av Attention Stockholms län.

Kontakta Attention Stockholms län för att boka tid HÄR >>


Frågor om medlemskap

Medlemsregistret hanteras av vårt riksförbund. Vill du fråga om medlemskap eller uppdatera dina uppgifter i ditt medlemskap så ta direkt kontakt med dem.

Kontakta Riksförbundet Attention rörande medlemskap HÄR >>

Medlemsverksamhet

För barn, ungdom och
ung vuxen >>

För vuxen med egen NPF >>

För närstående >>


Är du yrkesverksam?

Läs mer om vad vi kan erbjuda HÄR >>

Följ oss här

Hemsidan
Läs om vår verksamhet, anmäl dig till våra aktiviteter, se datum och detaljer för varje träff eller grupp, bli medlem och läs i vår blogg.

Facebook
Följ våra sidor (Attention Stockholm och Attention UNG) för att se när vi har nya träffar och föreläsningar. Få bra tips och intressanta länkar om NPF.

Bloggen
Läs inlägg med inifrånperspektiv skrivna av medlemmar i Attention Stockholm. Du hittar länken till bloggen uppe i huvudmenyn. Vill du bidra? Ta kontakt med oss!

Nyhetsbrev
Ett mejl om vad som är på gång i föreningen. Skickas till medlemmar samt de som anmält intresse via hemsidan.

Medlemsutskick
Ett mejl med aktuell info om vår verskamhet men även annat av medlemsintresse. Skickas utifrån kontaktuppgifter i medlemsregistret. 


Har du förslag på en annan kanal vi borde använda? Mejla till oss på info@attention-stockholm.se